Tuesday, June 25, 2013

at-taklif laisa at-tasyrif

Assalamu'alaikum..

izinkan diri yang kerdil mencoret sedikit sebanyak berkisar sekelumit ilmu dan pengalaman. Islam. punya 1 ciri yang sangat unik yang tiada pada agama lain iaitu Syumuliah.. menyeluruh! Islam melengkapi seluruh aspek kehidupan manusia termasuklah kempimpinan.

taklif laisa tasyrif : amanah bukan kebanggaan... mengapa perlu disebut tentang perkara ini.. supaya setiap pemimpin beragama Islam sedar soal kepimpinan ini bukan satu perkara yang remeh dan enteng.
dalam 1 hadis Baginda Sallallahu 'Alaihi Wasallam ada menyatakan tentang kepimpinan

"setiap daripada kamu adalah pemimpin dan akan dipersoal tentang kepimpinanmu"
(au kama qalun Nabiy)

bermula dari peringkat sekolah, dilantik sebagai pengawas, dilantik sebagai pemimpin usrah, juga dikenali sebagai 'bulatan gembira',  di peringkat matrikulasi atau Universiti..dari sekecil pemimpin organisasi persatuan sehinggalah organisasi pimpinan pelajar,majlis perwakilan pelajar (MPP).. diperingkat keluarga si suami memimpin keluarga lalu si isteri menjadi pembantu suami..

tidak perlu kiranya saya mengolah setiap peringkat pimpinan..apa yang paling penting kita semua faham apa erti kepimpinan..sejak dari zaman saya menuntut di Sekolah Izzuddin Shah, saya dididik dengan slogan ini..membuatkan saya sedar isu kepimpinan bukan satu isu yang kecil..ia melibatkan banyak pihak.
masih terngiang sehingga hari ini, ketika seorang Naqib saya mengingatkan :

"menjadi pemimpin sebelah kaki dalam syurga, sebelah lagi dalam neraka.
kalau amanah dilaksana dengan baik insyaAllah syurgalah tempatnya"

sekadar berkongsi pengalaman mengenai kefahaman yang sedikit terpesong mengenai slogan ini, saya menjadi seorang yang langsung tidak mahu memikul amanah kepimpinan ketika berpindah ke SBPI Sabak Bernam semasa di Tingkatan 4..hal ini berlaku kerana saya berpandangan seharusnya kepimpinan ini terpilih dan bukannya diminta.saya juga menjadi takut untuk menjadi pemimpin kerana terlalu khuatir tidak mampu melaksanakan amanah kepimpinan.sedangkan tidaklah Allah meletakkan amanah dan tanggungjawab melebihi kemampuan seseorang.

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kemampuannya" (al-Baqarah : 286)

apa yang berlaku akhirnya saya terasa begitu kesal kerana berasa sangat sedikit menyumbang dalam tarbiyah dan dakwah di sekolah tersebut..Astaghfirullah

ketika menuntut di Kolej Matrikulasi Perak, akhirnya baru saya sedar bahawa saya perlu meletakkan diri saya pada satu posisi yang membolehkan saya berjuang dalam dunia tarbiyah, dakwah dan siasah..segalanya demi Islam..Alhamdulillah bermula dengan sokongan 2 orang sahabat Hasnul Hisham (Hasnul Adin) dan Aiman (Syabab Itachi) saya mengorak langkah dalam dunia kepimpinan di sana.sehingga semakin hari semakin ramai sahabat yang sudi berdiri di sisi saya untuk melakukan yang terbaik.meskipun terasa sedikit yang dapat disumbangkan.namun di sana akhirnya dapat saya belajar mengapa kepimpinan itu perlu dipegang oleh mereka yang faham dan beramal dengan Islam.
saya fikir tidak perlu untuk saya mengulas panjang mengenai ciri, sifat dan tanggungjawab sebagai seorang pemimpin.di bawah saya sertakan link yang mantap untuk dijadikan sebagai sumber rujukan.bahkan saya sendiri masih bertatih dalam dunia kepimpinan. entry kali ini pada asalnya khas saya tujukan buat diri saya dan dua adik tersayang yang terpilih menjadi AJK Kerohanian dan AJK Sukan di kolej kediaman IPT mereka.moga dapat melaksanakan amanah yang diberikan oleh Allah sebaiknya. Allahu Akbar!!

http://www.manhal.pmram.org/2011/10/kepimpinan-dalam-islam.html


~Islah Nafsak wad'u Ghairak~

1 comment:

entry sudah habis dibace,
ate komen lah ye!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...