Saturday, November 10, 2012

BukaN seKaDaR keHenDaK

Bismillah
Selawat dan Salam buat Muhammad, penyebar rahmat seluruh alam..Para 'Anbia, sahabat2 baginda..
selamat berjuang aku ucapkan buat sahabat2 yang terus thabat dalam rantai perjuangan Rasulullah yang mulia..

Alhamdulillah dalam situasi seakan bom tangan di dalam kepala, hidung pula langsung tiada simpati untuk jiwa yang membara. Aku gagahkan diri menuju jalan agama ini. Semangat sahabat2 turut mendorongku Alhamdulilah..

>adalah ini hasil perkongsian Ustaz Zamri Mantop_"motivasi keibubapaan"_ 9/11/12_MATIN,Perlis<

~manusia dengan penciptaannya yang cukup indah sudah cukup membuktikan betapa Sang Pencipta diri sangat kreatif, kritis, dinamik ! He is The Greatest Engineer!

penciptaan manusia bersama 4 keperluan asasi! ini perkara utama..aulawiyat..ohh Tuhan. belum berkesempatan aku menyelak Fiqh Aulawiyat karya ulama dunia~Dr. Yusuf Qardhawi..
konteks yang disampaikan oleh Ust Zamri ialah keperluan yang perlu dilunaskan oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka..namun aku lebih gemar untuk membuka pandangan ini dengan lebih luas.ayuh kita fikir dan apa yang perlu dilakukan..

=> keperluan fizikal
duhai manusia..ini adalah keperluan hakiki setiap ciptaan bernyawa..andai keperluan ini pun tak mampu untuk dilunaskan maka berfikirlah.. sekecil sang kelicap itu bersungguh mencari makan dan tempat tinggal yang baik buat penyejuk matanya..kasihanilah diri sendiri. kasihanilah anak2..

=> keperluan intelektual
ayyuhal ikhwati fil Islam.. Ad-Din yang suci ini tak akan pernah membina tembok pemisah antara ilmu dunia dan ilmu akhirat..setiap ilmu itu milik Allah..ilmu yang bermanfaat adalah penyelamat buat kita dulu, kini dan selamanya.. di mana tahap Ilmu dalam Islam? pertama!!!


اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ ﴿١﴾ 
"Bacalah! dengan nama Tuhanmu yang menciptakan"
(96:1)
telah disepakati bahawa ayat ini merupakan ayat Quran pertama buat junjungan besar Muhammad SAW..sudah cukup membuktikan bahawa Ilmu itu kunci Syurga. Dengan ilmu kita mengenal Allah. Dengan ilmu kita mengenal segala penciptaan Allah.
ustaz Zamri menegaskan bahawa ibu bapa perlu mengenal potensi anak-anak untuk berjaya dalam bidang intelektual ini..anak perlu diberi perhatian, sokongan dan bimbingan

=>keperluan spiritual
Islam sangat menitikberatkan isu ini..ibu bapa perlu mendidik anak menjadi insan yang patuh, setia dan cinta kepada Allah dan Rasulnya..bukan menjadi pemegang amanah yang tidak menjalankan tanggungjawab.menyerahkan tugas mendidik dan mengasuh anak kepada sekolah semata. mana mungkin seorang guru mampu mendidik sekelas pelajar lebih hebat daripada seorang ibu atau ayah. ayuh swastakanlah pendidikan kepada institusi pengajian semata dan kita akan melihat sendiri keruntuhan tamadun ini!
"setiap bayi yang dilahirkan umpama kain putih, maka IBU BAPA lah yang mencorakkannya,
menjadi Yahudi, Nasrani atau Majusi"

=>keperluan kasih sayang
hak yang sering dilupakan oleh ibu bapa zaman kontemporari..duhai ibu ayah..setiap anak memerlukan masa kualiti bersamamu. bukanlah masa yang panjang itu menjadi tuntutan..ayuh selami kisah Ibrahim AS
Baginda merupakan seorang Nabi yang kerap "out station" dan terpaksa meninggalkan anaknya Ismail AS bersama isteri Baginda. Masa yang berkualiti sudah cukup memupuk keakraban antara mereka berdua. Baginda juga sangat menghormati anaknya. Baginda menanyakan pendapat Ismail saat perintah menyembelih
diturunkan oleh Tuhan Sang Pencipta. anak tidak memerlukan ibu bapa yang menghukum, suka menyalahkan sertam membanding anak mereka. anak memerlukan ibu bapa yang mampu memberi kasih sayang kepada mereka. mampu memberikan perhatian kepada mereka.. itulah kunci kekuatan hubungan ibu bapa dan anak.
masalah kekurangan hak ini pasti menjadi runcing apabila anak remaja mula mencari perhatian di luar rumah..sudah cukup bukti daripada masalah sosial yang timbul dalam dunia hari ini..

moga Tuhan memberi kekuatan untuk kita beramal dengan ilmu. insyaAllah..amin

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ

"Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan solat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku."


~saat lafaz sakinah itu terungkap..bersedialah membina sebuah keluarga ISLAM.bersedialah mendidik anak dan isteri menjadi hamba Allah~

~islah nafsak wadh'u ghairak~

No comments:

Post a Comment

entry sudah habis dibace,
ate komen lah ye!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...