Tuesday, September 24, 2013

Campus Life.

Alhamdulillah..
minggu orentasi pelajar-pelajar baru di semua IPTA baru sahaja usai. Lalu bermula kehidupan sebagai seorang mahasiswa di IPT masing-masing. Ramai mahasiswa yang sudah mula menunjukkan minat yang menggunung dalam pembelajaran mereka. Tidak kurang pula yang hanya sekadar “menurut takdir”..dah mak ayah hantar ke sini, belajar jelahh~
walau apa yang berlaku ayuh mahasiswa kita kembali kepada matlamat kita di sini. Ya, tidak saya nafikan masih ada yang tidak mampu menetapkan matlamat kehadirannya di IPT. Tidak sukar untuk kita restart  minda dan mula mengorak langkah menuju matlamat abadi, ya! eternal reason!

Matlamat
mahasiswa yang dihormati,
mari berhenti menapak seketika untuk sama-sama kita fikirkan apakah yang sebenarnya kita mahu cari, dapatkan sepanjang kita bergelar mahasiswa. Apakah sekadar sugulung sijil pelajaran ijazah mahupun diploma ? bila dah dapat sijil main baling-baling topi la pulak.. atau lebih daripada yang biasa-biasa ?
sedangkan matlamat asal kehidupan adalah memburu keredhaan Allah !

pesan guruku, jangan tinggal 2 perkara dalam perjalanan memburu redha-Nya
1. ilmu
2. zikrullah

la budda (tidak mesti tidak) ilmu dan zikrullah digalas secara beriringan. jangan satu terkehadapan dan satu terkebelakang..ilmu diguna untuk makanan minda dan zikrullah sebagai makanan hati.
dengan ini terbukti memburu redha Allah bukan bermakna segulung sijil itu dipandang enteng.cuma ia bukan keutamaan pertama. apalah kiranya jika segulung sijil diburu sedang hati semakin jauh daripada Allah?
izinkan saya memberi fokus kepada one side of campus life supaya aku berpeluang mengupas secara mendalam (xdalama mana pun). the other side sudilah kiranya anda bertanya sendiri kepada "Uncle Google".

sebagai mahasiswa ayuh kita teliti pelan tindakan strategik yang perlu diambil untuk mengukuhkan diri agar tidak mudah goyah untuk meniti kehidupan yang semakin terdedah dengan dunia luar.

Pelan Tindakan Strategik

1. mencari sahabat yang soleh!
Habibuna Muhammad Sallallahu 'Alaihi Wasallam pernah bersabda:

"seseorang itu mengikut agama (cara hidup) sahabatnya, maka hendaklah setiap daripada
kamu melihat siapa yang dipilih menjadi sahabatmu"
(Riwayat Abu Daud, At-Tarmizi, Al-Baihaqi)
tiada dalam hadis Baginda Nabi menyuruh kita memilih "kawan lelaki" atau "kawan perempuan". ehh~
 aiyuhal ikhwah,
betapa pentingnya sahabat dalam kehidupan kita terutamanya semasa zaman belajar di kampus kerana sahabat kita punya pengaruh yang besar sama ada kita akan semakin dekat kepada Allah atau pergi menjauh daripada-Nya. jadi perlu kita sedari beberapa syarat memilih sahabat yang mesti di patuhi agar Allah tetap menjadi matlamat hidup kita. bagi saya sendiri. yang paling penting sahabat saya cinta kepada majlis ilmu dan masjid. kerana dua senjata ini mampu menjadi benteng yang ampuh kepada aqidah dan jiwa orang mukmin!

2. masjid/surau sebagai rumah ke-2 !
sahabat yang dimuliakan.
Habibuna Muhammad Sallallahu 'Alaihi Wasallam pernah bersabda:

"solat berjemaah melebihi solat sendirian dengan 27 darjat"
(Riwayat Syaikhan)


kredit : amekaw.com

dalam Hadis lain ada dinyatakan bahawa salah satu daripada 7 golongan manusia yang mendapat naungan
Arasy pada hari yang tiada naungan lain ialah manusia yang hatinya sentiasa terikat dengan masjid. yakin dan percayalah masjid merupakan 1 tempat yang paling berkat dalam sesebuah kawasan. yang paling utama ialah masjid itu diisi dengan majlis ilmu dan zikrullah. bahkan masjid merupakan tempat berkumpul manusia yang hatinya terpaut pada Allah. di masjid ukhuwah dibina. di masjid thaqafah (kefahaman) dibaja. di masjid hati akan bahagia (^_^)
sedarlah duhai sahabat betapa Rasulullah sangat tegas dalam perihal solat jemaah di masjid..

3. menyertai persatuan Islam !
duhai generasi yang bakal memimpin dunia. suka untuk saya ingatkan dalam dunia yang penuh masalah dari sudut ekonomi, sosial dan sebagainya, Pemilik alam telah terlebih dahulu memberikan "Manual Kehidupan" kepada kita agar sentiasa berada di atas landasan yang benar dan sejahtera. ya! itulah Islam! kesejahteraan buat semua termasuk non-living things
sahabat yang dimuliakan,
ayuh kita bedah bersama mengapa saya seru untuk menyertai pertubuhan Islam di kampus.
yang pertama, pertubuhan yang mempunyai organisasi itu sendiri merupakan salah satu cara terbaik untuk melatih mahasiswa menjadi seorang pemimpin. sudah terbukti sejak sekian lama mahasiswa yang terlibat dengan aktiviti persatuan di kampus adalah mahasiswa yang mampu berjaya apabila bergeraduasi. mereka punya tahap pemikiran dan pengurusan diri yang lebih baik berbanding mahasiswa yang sekadar mengamalkan kehidupan 3K (kelas,kafe,katil) di kampus.

yang kedua ayuh kita perhatikan mengapa mesti yang Islam ?
bukan niat saya untuk menghalang sahabat semua daripada terlibat dalam persatuan lain. namun hakikatnya persatuan Islam ini mengikat hati kita supaya terus istiqamah dalam melaksanakan Islam di mana sahaja kita berada. bahkan jika kita menjadi pemimpin persatuan atau kelab yang lain, Islam akan menjadi panduan kita dek tuntutan daripada persatuan Islam itu ke atas diri kita.

bahkan sudah saya perkatakan Islam itu adalah kesejahteraan buat semua. jadi saya berpandangan bahawa kita semua harus faham Islam adalah penyelesaian bagi setiap masalah, dan yang paling penting Islam Is The Best Way of Life ! 

persoalan yang terkadang timbul ialah mengapa kita sendiri yang perlu menjadi penggerak persatuan Islam di kampus.
kredit : Nur Nadirah
pertamanya ayuh kita lihat sendiri manfaat yang kita peroleh ialah kita sendiri akan lebih terjamin dari sudut pentarbiyahan dan pengislahan (pembaikan) diri. masih segar dalam ingatan saya ketika mendengar sesi temu bual di radio IKIM.fm dalam rancangan Islam Agamaku, seorang saudari berbangsa cina menyatakan salah 1 perkara yang menguatkan diri untuk terus istiqamah dalam Islam ialah berjemaah (berpersatuan)
keduanya saya lebih suka menyeru sahabat semuanya untuk bersama memikul amanah sebagai penggerak kefahaman Islam di kampus terutamanya. mahasiswa hari ini masih ramai yang belum mendapat kefahaman yang baik tentang Islam. dek hiburan yang terhidang dan jurusan pengajian yang langsung tidak membawa pelajar itu sendiri untuk memahami agama menjadi punca kefahaman tentang Islam semakin pupus.

sebagai akhirnya, sekalung tahniah saya ucapkan buat semua adik-adik yang baru bergelar mahasiswa. ingatlah dalam mengharungi zaman fitnah ini , Islam mesti digenggam umpama menggenggam bara api !

wallahu a'lam
~islah nafsak wadh'u ghairak~

5 comments:

 1. nk copy paste gmba msjd maghfirah bole???

  ReplyDelete
  Replies
  1. setakat ni sy xde copyright lagi...insyaAllah xde masalah nk copy ap2 pun...

   Delete
 2. alhamdullilah..syukran sgt perkongsiannya... rse trtarik kat point no 3...
  :)
  troskn mnulis.... moga ade berkatNya...

  ReplyDelete
  Replies
  1. moga blog ni jadi saham akhirat sy insyaAllah =)
   terima kasih atas komen yg membina.

   Delete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete

entry sudah habis dibace,
ate komen lah ye!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...